Ambulant begeleider


Als begeleider wil ik de focus van de cliënt verleggen naar de mogelijkheden die er wél zijn. Vaak worden er met stoornissen gekeken naar de beperkingen van het individu, dit terwijl juist in die beperkingen veel kracht zit van mogelijkheden.

Als voorbeeld, iemand die blind is, zal zijn gehoor verder ontwikkelen dan menig ander mens. Zo is mijn visie dat mensen met een stoornis zich niet laten weerhouden om toch ook door te ontwikkelen. Helaas zien wij als omgeving hier zo weinig van, omdat we meestal de focus hebben op wat niet kan, en zodoende niet voldoende door hebben wat wel allemaal kan of welke mogelijkheden zich aan het ontwikkelen zijn.

Met het denken in mogelijkheden, zit je op een positieve denktrant. Voordeel van is dat, intrinsieke motivatie de grootste motivatie is om verandering op gang te brengen. Nadeel kan zijn dat je paden inslaat die niet aansluiten bij je eigen capaciteiten, maar ook met falen leert men, soms leert men dan zelfs meer!

Al met al wil ik de cliënt stimuleren regie te nemen over het leven, om zo in de kracht van het leven te staan en beter in staat te zijn om te kunnen genieten. Een ieder verdient om te groeien naar volwaardigheid.